HLa) Hiljainen lauantai

hilja lau

Useimmilla ihmisillä on kokemuksia läheisen menettämisestä ja hänen hautaamisestaan. Kun hauta luodaan lopulta umpeen tosiasioiden syvyys alkaa vähitellen paljastua. Hän on poissa lopullisesti ja tässä on hänen hautansa. En näe häntä enää koskaan, en milloinkaan kuule hänen ääntänsä, en pidä kädestä. Myöskään sellaisia yhteisiä hetkiä, joita olen viettänyt hänen kanssaan, ei ole enää edessä. Hänelle ei soiteta ja kysytä kuulumisia. Kuoleman lopulllisuus on kolkkoa ja kylmää. Samalla jokainen tietää kulkevansa kohti omaa kuolemaansa.

Jeesuksen läheiset joutuivat voimattomana katsomaan ja kohtaamaan Jeesuksen kuoleman. Maria poikansa, opetuslapset mestarinsa. He kantoivat hänet hiljaisin menoin hautaan. Heille Jeesus oli eloton, kuollut ja kylmenevä ruumis. Silti kaiken aikaa tapahtui jotakain sellaista, mistä he eivät tienneet.

Uskontunnustuksemme viittaa asiaan näin: … kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista…

Jeesusta ei vain haudattu, vaan hän astui alas tuonelaan, kuoleman valtakuntaan. Yllä sille on annettu kuvallinen muoto: kaikkinielevä kuoleman kita. Sellaiselta se meistä tuntuu. Mutta jos kuvaa katsoo tarkasti huomaa Jeesuksen oikean jalan ympärillä käärmeen. Jeesus polkee käärmeen pään murskaksi sen lupauksen mukaan, minkä jo Aadam ja Eeva saivat: Vaimon siemen on rikkipolkeva käärmeen pään. Kerran syntyy ihminen, joka ei ole miehen siemenestä. Hänellä on valta tuhota Jumalan ja ihmisen vihollinen, Saatana, joka sai ihmisen lankeamaan.

Jeesus ei vain levännyt haudassa. Hän vei taistelun vihollisen selustaan ja hankki meille voiton. Sen lisäksi, että hän on kärsinyt rangaistuksen syntiemme tähden,  hän on kukistanut meitä orjuuttaneet voimat ja vallat.

Nouse aurinko! Valollasi herätä meidät uuden luomisen aamuun, joka hymyilee meille, kuin ei koskaan ennen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s