C) Hiljainen viikko – yleistä

Jeesuksen ja Juudaksen kasvot da Vincin maalauksessa

Ensi viikolla on palmusunnuntai ja siitä alkaa niin sanottu hiljainen viikko. Silloin jokaisena iltana on kirkossa tilaisuus. Seuraamme Jeesuksen elämän viimeisiä tapahtumia. Maanantaina muistamme miten Jeesus Getsemanessa otettiin kiinni, kun Juudas kavalsi hänet. Tiistaina häntä kuulustellaan, keskiviikkona luetaan tuomio. Torstaina palaamme viimeiseen iltaan, jolloin Jeesus asetti ehtoollisen. Perjantaina Jeesus naulitaan ristille ja hän kuolee ja haudataan. Lauantaina Jeesus on kuolleena haudassa, mutta sunnuntaina ani varhain Jeesus on noussut kuolleista.

Kaikki evankeliumit ovat keskittyneet kuvaamaan erityisesti tätä tapahtumasarjaa. Lukuisat taiteilijat ovat maalanneet näihin liittyviä tapahtumia. Eräs kuuluisimmista taiteilijoista on Leonardo da Vinci. Hän on maalannut viimeistä ehtoollista kuvaavan tapahtuman suoraan kirkon seinään – ei siis tauluksi kankaalle vaan suoraan seinään. (Italian Milanon kirkkoon Santa Maria delle Grazie: Viimeinen ehtoollinen.) Fresko on maalattu 1400-luvun lopussa. Se on siis hyvin vanha..

  • Erään tarinan mukaan maalatessaan teosta, hän oli riidassa erään toisen maalarin kanssa. Hän halusi kostaa.
  • Hän mietti, miten niittaan tuon ihmisen maan rakoon. Miten litistän sen kuin kärpäsen.
  • Paras kosto minkä hän tiesi oli maalata tuo vihamies Jeesuksen kavaltajaksi Juudakseksi. Juudas Iskariot on saanut osakseen kantaa maailman halveksituimman ihmisen osan. Hän oli Jumalan pojan kavaltaja, pettäjä.
  • Niin hän teki ja se toi hänelle suurta tyydytystä. Mutta taulu ei ollut vielä valmis.
  • Jeesuksen kasvot puuttuivat. Monta kertaa Leonardo maalasi ja kokeili, mutta jostain syystä ei kuitenkaan saanut hahmoteltua sellaisia kasvoja kuin olisi halunnut. Mikään ei tuntunut onnistuvan. Hän oli turhautunut ja hämillään.
  • Ajan myötä hän kuitenkin sitten oivalsi: Hänen vihansa ja halveksuntansa toista maalaria kohtaa. Se oli estänyt häntä löytämästä Jeesuksen kasvoille sitä oikeaa ilmettä. Vasta tehtyään sovinnon tämän kanssa ja maalattua Juudaksen kasvot uudestaan, onnistui Jeesuksen kasvojenkin maalaaminen.

tarinassa hyvyys löytyy vain jos on vaikean menneisyytensä kanssa sovinnossa. Jumalan lahja (taide, luovuus) pääse totetumaan vain puhdistetussa sydämessä.

Kaikkein paras meissä ei pääse toteutumaan, jos elämme vihassa ja katkeruudessa, jos me emme elä sovinnossa tai emme anna anteeksi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s